Contact Informatie

2017 gestart met groei en herstel

Foto huis Hans21 december heb ik een nieuwe knie gekregen en dit jaar is dus gestart met veel pijn en zowaar… een centimeter langer dan in 2016. Het is ook een moment van reflectie. De eerste week van januari zijn mijn collega’s enkele dagen langs geweest in ons huis in de Zweedse bossen. Terugkijken, plannen maken en energie creëren. Het herstel gaat voorspoedig. Over twee weken begin ik weer in Nederland met veel zin in de opdrachten die er liggen.

2 februari is de zesde editie van PGM Open, een event waarin vooral Machteld vanuit Organisatieregie veel tijd en energie heeft gestoken. Het wordt wederom een inspirerende gebeurtenis waar ik naar uitkijk.

9 februari starten Lily Schuimer en ik weer met de training Regievoeren zonder macht. We hebben nog twee deelnemers nodig om de training door te laten gaan. Mis deze kans niet, want met de vernieuwingen die we aangebracht hebben, wordt het fantastisch.

Maar er liggen ook verschillende opdrachten bij klanten te wachten, waar ik met veel genoegen naar uitkijk. Deze weken van gedwongen niks doen, verrijkt door pijnstillers en morfine, zijn ook goed om weer kritisch stil te staan bij onze eigen visie en de vraag hoe wij de beste bijdrage leveren aan de maatschappelijke vragen van deze tijd.

De NOS-nieuwsapp bood een enquête om te onderzoeken welke thema’s politieke issues gaan worden. Daar kwam onder andere het thema ‘armoede’ aan de orde. Met de opdrachten die ik bij de gemeente Amsterdam mag doen om de aanpak van armoede en de aanpak van eenzaamheid te helpen ontwikkelen, wordt mij steeds duidelijker dat sociale problemen onlosmakelijk verbonden zijn. De problematiek van criminele jongeren kan niet los gezien worden van armoede, eenzaamheid, de gebrekkige dienstverlening aan mensen met een licht verstandelijke beperking (20% van de bevolking valt vermoedelijk in deze categorie). Soms krijg je het gevoel dat bij iedereen de vraag wordt gesteld of je nog wel bij deze maatschappij past. Maar omgekeerd kun je ook vragen of deze maatschappij nog wel van ons mensen is.

In ons werk is dit wellicht de kernvraag die wij steeds nadrukkelijker stellen: Waarom is dit belangrijk? Wat wil je hiermee bereiken? Kunnen we het ook samen doen? Kan je het mij als burger uitleggen? … Ik kan niet uitleggen hoe het maatschappelijk goed is dat 25 adviesbureaus in totaal 250 dagen besteden om een opdracht te krijgen om 200 dagen werk te mogen uitvoeren. Ik ben het meer dan zat dat ik van klanten te horen krijg dat mijn tarief te hoog is in het kader van de Wet normering topinkomens, terwijl ze geen flauw benul hebben waar ze het over hebben. Omgekeerd vertel ik graag overal waar ik kom over de zoektocht van de gemeente Amsterdam om het maatschappelijke probleem van eenzaamheid effectief en samen met de stad aan te pakken. 2017 is voor mij het jaar geworden om te staan voor waar ik in geloof. Hoewel het volgens de regels meestal niet mogelijk is, nodig ik mensen en teams uit om met mij te reflecteren op het werk in de rust van de Zweedse bossen: goedkoper dan de meeste Nederlandse conferentieoorden en in een andere energie. Ook kijk ik uit naar de samenwerking met collega’s van andere bureaus voorbij concurrentie en ego. We hebben samen een schat aan ervaring en kunde. Door het voorbeeld van samenwerking te tonen, stimuleren we ook onze klanten om samen te werken en te streven naar verbinding en synergie. Ik hoop van ganser harte dat 2017 een mooi jaar wordt waarin we veel positieve geluiden (laten) horen.

Hans Licht