Contact Informatie

Afscheid

dsc_0655In Pionieren 25 (november 2016) deed ik verslag van mijn avontuur op de berg (Vision Quest). Vier dagen en vier nachten lang zat ik alleen in de natuur zonder boek, laptop, telefoon, tent en eten. Ik had van tevoren mijzelf de vraag gesteld wat ik nodig had om zonder aarzeling en met volle overgave in de wereld te zetten wat ik wilde. Het antwoord bleek simpeler te zijn dan ik had gedacht: gewoon Robertjan zijn. Niemand is immers zo goed in Robertjan zijn als ik. Nadat ik met veel inspiratie uit Frankrijk teruggekomen was in Nederland had ik nog geen idee wat het in zou houden. Tijdens de voorbereiding was mij verteld dat de impact enorm zou zijn. Eerlijk gezegd nam ik die waarschuwingen een beetje met een korrel zout. Ik bepaal immers zelf wel wat impact heeft op mijn leven.

Nu, een jaar later, kan ik niet anders dan constateren dat mijn leven in alle facetten op zijn kop heeft gestaan. Het meest op het terrein, waarvan ik dat het minste had verwacht; mijn werk. Drieënhalf jaar heb ik met Hans, Heleen en later Sanne en Machteld, ontzettend hard gewerkt om Organisatieregie tot een succes te maken. Ik was er dagelijks mee bezig en vond het ook geweldig om het van de grond af aan op te bouwen. We hebben mooie en grote klussen gedaan bij de Algemene Rekenkamer, Gemeente Rotterdam, Gemeente Leidschendam-Voorburg en nog veel meer. Ik genoot van de complexiteit van de vraagstukken, de enthousiaste reacties op onze visie en de afwisselende werkzaamheden. Het schrijven van het boek Projectmanagement met Creatiemacht was een van de hoogtepunten.

Toch knaagde er ook wat. Het bouwen van een organisatie vraagt tijd. Tijd die we eigenlijk niet hadden. Bovendien merkte ik dat ik na negen jaar extern adviseur het steeds meer begon te missen zelf verantwoordelijk te zijn voor een project, programma of team. Het is natuurlijk hartstikke leuk om bij een organisatie binnen te komen en te roepen hoe het moet. Je hebt echter nooit de garantie dat mensen er ook wat mee doen. Daarnaast voelde het voor mij ook af en toe wat makkelijk; de beste stuurlui staan aan wal. Voordat ik dit werk ging doen ben ik project-, programmamanager en leidinggevende geweest. Ik begon terug te verlangen naar die tijd.

In de zomer heb ik de knoop doorgehakt. Ik ben op zoek gegaan naar klus waaraan ik me voor een aantal jaar aan kan verbinden. Vaak is het zo als je je iets voorneemt, het vaak in je schoot geworpen wordt. Al heel snel kwam ik in gesprek met de gemeente Den Haag. Ik mag binnen de dienst SZW het team project- en programmamanagement opzetten. Een team van 20 project- en programmamanagers die door de hele dienst werkzaam zijn. Een prachtige uitdaging waarmee ik jaren aan de slag kan.

Ik werk er nu twee maanden en ik voel aan alles dat ik ontzettend op mijn plaats ben. Ik geniet elke dag van de hectiek, de mensen en de prachtige stad Den Haag. Op Organisatieregie kijk ik met veel trots terug. We hebben iets bijzonders neergezet en ik heb er erg veel van geleerd. Ik wil alle klanten en relaties bedanken voor de samenwerking en het vertrouwen dat ze gegeven hebben. Ook dank ik mijn collega’s voor de bijzondere samenwerking en hun vriendschap. Ook zij hebben er toe bijgedragen dat ik nu meer dan ooit Robertjan ben.