Contact Informatie

Muziekfavoriet – Bassisten

“Tijdens afgelopen PGM Open bezocht ik de workshop van Gulian van Maanen, grondlegger van het bassisme. Hij trad daar op met drie topmuzikanten van het Jazzorchestra of the Concertgebouw. Gulian liet, met een aanstekelijk enthousiasme, zijn licht schijnen over het leiderschap van de bassist. In zijn filosofie is de bassist in de muziek onmisbaar. De bassist geeft de grondtoon aan, is het cement en legt verbinding tussen de andere instrumenten. Net als in de muziek, staan ze vaak niet in de schijnwerpers, maar zijn ze onmisbaar in organisaties. Er schoten mij meteen een aantal bassisten te binnen die erg belangrijk waren of zijn voor hun band. Hieronder mijn volledig willekeurige top drie.”

Door Robertjan Uijl,
aanvullingen zijn van harte welkom!

Herbie Flowers

Bas Leurs van Provincie Zuid-Holland tipte ons Herbie Flowers. Een van de bekendste sessiemuzikanten. Hij heeft veel werk gedaan voor o.a. David Bowie en Elton John. Ook is hij bekend geworden van een van de bekendste basloopjes in de popmuziek; Walk on The Wild Side van Lou Reed.

Mark Sandman – Morphine

Van Gulian van Maanen ontvingen we deze aanvulling van de inmiddels overleden Mark Sandman. Morphine maakte een combinatie van blues, jazz en rock. “Je kan er over twisten of hij bassist is, want hij speelt naast een 2-snarige bas ook op een soort combigitaar, met 2 gitaarsnaren en een bassnaar. Ik vind het een fantastisch bandje, naast de bas de baritonsax (mn eigen instrument) in the lead. Mark Sandham is helaas te vroeg, op het podium, overleden. De band toert nog maar haalt niet meer het niveau, van de tijd met Sandman.”

3. Mark King – Level 42

Niet alleen belangrijk voor de band, maar ook frontman. Dit komt overigens vaker voor. Denk aan Sting, Paul McCartney en Henny Vrienten. Mark King maakte in de jaren tachtig met Level 42 gemakkelijk in het gehoor liggende top 40-liedjes. Door zijn speciale slap-techniek (met de duim op de snaren slaan) kreeg de bas een prominente rol in het geluid van de band. Een goed voorbeeld daarvan is hun eerste hit Love Games.

2. Flea – Red Hot Chili Peppers

Volgens velen een van de beste bassisten. Naast de zanger Anthony Kiedes treedt hij ook veelvuldig naar voren als woordvoerder van de band. Overigens was zijn eerste instrument trompet. Gelukkig ging hij al snel over op de bas, want met zijn funky techniek wist hij zeker in de eerste jaren van de Peppers de muziek een geweldige swingende impuls te geven. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik onder de indruk was toen ik Backwoods begin jaren 80 hoorde.

1. Peter Hook – Joy Division

Luister naar de live-versie van New Dawn Fades en je wilt meteen zelf bas spelen. Wat een kracht, wat een muur van geluid! Heerlijk. Peter Hook was de bassist van Joy Division. De band die zich onderscheidde met donkere, dramatische en treurige muziek. Hetgeen cumuleerde in de zelfgekozen dood van zanger Ian Curtis. Peter Hook baste nog enige jaren met de overgebleven leden van Joy Division in New Order en treedt tegenwoordig op als Peter Hook and the Light.