Contact Informatie

PGM open – een eerste lustrumlogo_PGMopen

November 2009.

De eerste ontmoeting tussen Theo van de Tak van Twynstra Gudde en mijzelf over programmamanagement. We praten over de verschillen tussen de TG-benadering van Sturen op samenhang en mijn visie van Regievoering zonder macht. We concluderen dat de methoden waarde hebben in verschillende situaties. Ze hebben bestaansrecht naast elkaar. Theo en ik delen onze twijfels over de toepasbaarheid van Angelsaksisch benaderingen van PMI en MSP. Maar we zijn het vooral eens over de stelling dat programmamanagement niet gezien kan worden als een vorm projectmanagement. Het is een vak dat verder ontwikkeld moet worden.
Oktober 2010. Theo van der Tak, Jo Bos en ik – drie voormalige concurrenten – ontmoeten elkaar tijdens een etentje in Driebergen. We praten over het vak en dat we niet langer willen denken in ‘scholen’. We willen het vak ontwikkelen. Jo en ik zijn samen met Anne Jette van Loon in april van dat jaar begonnen met ons boek Programmatisch Creëren. We vinden dat programmamanagement binnen IPMA te weinig aandacht krijgt en vooral ook te weinig erkenning als vak apart. We besluiten om een community te ontwikkelen met events om samen het vak verder te ontwikkelen.
Begin 2011 schuift Björn Prevaas aan en nemen we het initiatief om het jaarlijkse event te organiseren dat we later PGM Open gedoopt hebben om het deelnemende en uitdagende karakter te benadrukken. Er zijn geplaatste spelers, maar het is open voor eenieder die mee wil doen.

De eerste donderdag in februari 2012 vindt de eerste editie van het PGM Open plaats. Een daverend succes waar de energie vanaf spat. Veel deelnemers komen niet uit de projectenwereld van IPMA, PMI of Prince2. Veel interactieve sessies waar mensen ervaringen uitwisselen. Maar natuurlijk ook kritische geluiden: delen is goed, maar ik wil ook nieuwe inzichten en theorie horen. Ook over de locatie van De Fabrique in Maarssen wordt in het algemeen zeer positief geoordeeld. Een reden voor ons om daar te blijven. Ook de organisatie door Spitz hebben we vastgehouden door de positieve reacties.

Het PGM Open wordt nu in 2016 voor de vijfde keer georganiseerd. We hebben veel geleerd en iedere keer de formule aangepast op basis van feedback. Het programma is overzichtelijker georganiseerd. Er is meer aandacht voor de kwaliteit van de begeleiders en de sprekers. Er is meer ruimte voor vernieuwing en baanbrekende ervaringen. Maar de veranderingen kennen voor ons ook een schaduwkant: hoewel interactie een uitgangspunt is voor alle sessies is er minder aandacht voor de gezamenlijke vak ontwikkeling. We zoeken naar een goede balans tussen consumptief halen en brengen door actief delen van inspiratie en ervaring. Een andere ‘schaduwkant’ van het PGM Open is dat de organisatie veel tijd kost en dat we nog onvoldoende geslaagd zijn in de uitbouw van een actieve community. Toch zijn we vooral trots en tevreden: PGM Open staat als naam en event en ieder jaar lukt het ons om te professionaliseren. Hoewel veel programmamanagers geregeld terugkomen, zijn er nog veel mensen die met programma’s werken niet betrokken. Het PGM Open is bedoeld voor mensen die praktisch met programma’s werken: programmamanagers, opdrachtgevers en andere betrokkenen.

Het programma
Naast de keynote speakers Michael Young en Tjerk Ridder bestaat het programma uit 28 sessies in drie stromen: Onderzoek, Leren & ontwikkelen en Praktijk. Naast de mentale modellen en verhalen hebben we ook dit jaar gelukkig weer inspirerende sessies die betekenis hebben op een ander niveau, zoals de sessie Organisatieopstellingen, die door onze collega Dana Kooistra wordt verzorgd. Als je de invulling van het programma wilt bekijken… http://pgmopen.nl/programma/programma-2016/

Ik kijk werkelijk uit naar dit lustrum van PGM Open en beveel iedereen die het niet kent uit om de website te bezoeken en vooral ook op de eerste donderdag 4 februari 2016 in Maarssen te komen. Je bent van harte welkom. En ik ben er zeker van velen die eerder geweest zijn te kunnen begroeten.

Hans Licht