Contact Informatie

Wat is Organisatieregie nu en waar zijn de mensen van Organisatieregie nu?

HLOrganisatieregie is sinds kort feitelijk identiek geworden met mij, Hans Licht. Ik heb overwogen om het bedrijf op te heffen en door te gaan onder mijn eigen naam vanuit Zweden. Maar Organisatieregie is niet hetzelfde als wat ik ben. Organisatieregie staat voor een visie op de sturing van de nieuwe samenleving en de overheid in het bijzonder. Daarmee is en blijft Organisatieregie ook een samenwerkingsplatform waar ik het aanbod dat ik samen met collega’s doe, kan profileren en uitvoeren. Samenwerking met bijvoorbeeld Jo Bos, Lily Schuimer en Geert Kamps, maar ook met grote organisaties als Twynstra Gudde, AOG en PBLQ.

Mijn Organisatieregie-collega’s

Waarom staan de voormalige Organisatieregie-collega’s niet in dit rijtje? Het antwoord is simpel. Hoewel de samenwerking en de relaties heel erg goed zijn geweest, hebben allen zich volledig in een nieuwe baan gestort. Heleen Buikema werkt nu bij Kommak. Kommak is een zorginstelling, die zich specialiseert in een breed aanbod van hulpverlening voor zowel volwassen en jongere migranten en vluchtelingen. Sanne Stolk heeft een baan gevonden bij Deloitte waar zij management development programma’s ontwikkelt. Precies in de roos van haar opleiding en interesse. Machteld Licht is nu projectleider bij het inburgeringsprogramma van de gemeente Den Haag. En de keuze van Robertjan kun je lezen in zijn blog. Ook al was de aanleiding niet altijd positief, iedereen heeft een keuze gemaakt waarin hij en zij het hart heeft gevolgd. Voor mij is het een signaal dat we allemaal veel geleerd hebben de afgelopen jaren bij Organisatieregie en daar ben ik enorm trots op.

Wat biedt Organisatieregie in de toekomst?

Ten slotte rest de vraag wat deze veranderingen voor betekenis hebben voor mij en voor jou als relatie van Organisatieregie.

Met het ouder worden ontstaat ook de vrijheid om te kunnen zeggen dat ik alleen nog maar leuke dingen doe. En dat is wat ik de komende jaren ga doen. Ik focus mij volledig op programma-management, regievoeren en persoonlijk leiderschap. Enkele weken geleden zat ik met Wilfrid Opheij en Esther Klassen van Common Eye en spraken we over wat we gemeen hebben en waarin we verschillen in onze ideeën over de samenwerkingsmaatschappij. Juist in deze gesprekken wordt duidelijk wat je in essentie bezighoudt. Voor mij is dat de ‘sturing’ van gelijkwaardige samenwerking met alles wat daarbij hoort: regievoering, macht, verantwoordelijkheid, governance, leiderschap. Leren in en over de moderne tijd is belangrijk – zelf leren en delen met anderen. Ik verzorg de laatste jaren veel presentaties en kortere trainingen/masterclasses. En ik geniet daarvan. Daarnaast blijft de praktijk lokken. Ik begeleid enkele ingewikkelde ontwikkeltrajecten (en transities) van programma’s en organisaties. Juist de uitdaging van de vertaalslag van nieuwe ideeën en concepten in die praktijk houdt mijn hersens uitermate actief. Ook trekt het mij om mij af en toe terug te trekken in de Zweedse bossen of op een Grieks eiland om mijn inzichten om te zetten in boeken.

Concreet betekent dit dat Organisatieregie veel minder zal bieden op het gebied van projectmanagement en dat de beschikbare capaciteit vooral bedoeld is voor de inspiratie en de expertise en minder voor praktische uitvoerende ondersteuning. Maar ik neem graag deel aan in-huis ontwikkeltrajecten en ik doe ook train-de-trainer trainingen. Het belangrijkste is dat er sprake is van inspiratie aan beide kanten en dat ik betekenis heb voor mensen en de maatschappij.